13 Şubat 2013 Çarşamba

Kaptan Edward Smith Kimdir ?

Herkesin en az bir kez izlediği, o efsane geminin hazin sonunu anlatan Titanic filminde kaptanın nasıl gemisini terk etmeyip sular altında kaldığını hatırlarız. İşte filmde değil fakat gerçek hayatta bu rolü üstlenen resimde gördüğünüz kişi Edward Smith dir.

27 Ocak 1850 de Hanley, Stanffordshire, İngiltere de doğmuştur. Denizciliğe Liverpool da başlayan Kpt. Smith 1887 de ilk gemi kaptanlığını almıştır. Bir çok önemli görevi üstlenmiş ve gemisiyle dünya denizlerinde seferler yapmıştır. 17 gemiye kaptanlık yaptıktan sonra dönemin en muazzam gemisi olan Titanic'e atanmıştır. 10 Nisan 1912 de Southampton, İngiltere'den ilk seferine başlayan Kpt. Smith varış limanı olan New York'a  ulaşamadan New Founland ve Labrador yakınlarında, Kuzey Atlantik okyanusunda  diğer 1513 kişi gibi yaşamını yitirmiştir. Titanic'in buzdağına çarpmasında bir kısım Kpt. Smith'i suçlasa da köprüüstüne bildirilmeyen raporlar ve bilgi trafiğindeki aksamalar bu felakete davetiye çıkarmıştır.

Bu felaket denizcilikteki eksiklikleri, sorunları ve sorumlulukları gündeme getirmiş, yeniden köklü değişiklikler yapılmasına neden olmuştur. Solas ve Colreg gibi kodların temellerinin atılmasını, hatta teknolojik radarların geliştirilmesine ön ayak olmuştur.

Kpt. Alim Şimşek

Kaynak: Vikipedia