12 Şubat 2013 Salı

Popülerliği Her Geçen Gün Artan Meslek; Denizcilik

Özellikle günümüzde genç bireylerin meslek seçimlerinde daha az fiziksel güç gerektiren, masa başında veya mümkün olduğu kadar az yorucu olan meslekleri seçtikleri aşikar. Son yıllarda sayısı giderek artan denizcilik liselerine başvuran gençler ise okulda veya daha sonra mesleğin içerisine girdiklerinde tamamen hayal kırıklığı yaşamaktalar. Bilhassa gemiye çıktıklarında bir daha geri dönmemek üzere mesleği bırakmaya karar vermeleri kaçınılmazdır.

Benimde sürekli reklamını yaptığım gibi :) 'Dünyayı gezmek' , 'Her limanda bir sevgili yapmak' , 'Para babası olmak' gibi ön yargılar toplumda çok fazladır. Sonuçta bu mesleği yaparken kaşif, kazanova veya milyoner olamayacağınız kesindir. Abartılar ve başkalarına ait düşünceler geleceğiniz için yapılan koca bir hata olacaktır. Bu nedenle iyi araştırın, kendinizi tanıyın ve kararınızı doğru verin.

Peki bu meslek neden seçilir ? Yakın zamana kadar çevresinde, ailesinde denizci bulunan gençler bu mesleğin potansiyel birer mensubu gibiydiler. Yani kafalarının bir köşesinde denizci olmak her zaman bulunurdu, benimde olduğum gibi. Fakat mesleği oluşturan bu grubun yüzdesinin giderek düştüğü söylenebilir.  Özellikle, denize kıyısı dahi bulunmayan yerlerde denizcilik okulları açılması, bir yemek programında dahi denizciliğin reklamının yapılması bu duruma verilebilecek örneklerdendir. Şöyle bir gerçek vardır ki bu durumun teşviki bazılarının yararınadır. 'Çalıştırmaya adam bulamıyoruz' diye çok sesli düşünen ve ayrıca 'Maaşları düşürmeliyiz' diye içine kapanık düşünen zihniyetin ürünü budur.

Mesleğin içine giren, zorluğunu yaşayan bilir ki bu iş gerçekten yıpratıcıdır fakat eğer bu işi seçerken elinizde sadece 'Denizi ve denizciliği seviyorum' cümlesi yoksa ve bu işi gerçekten arzuluyorsanız sizin için bir tutku olacaktır. Evinizde dahi koltuğa uzanmışken kendinizi okyanusun birinde seyir yaparken düşünürsünüz, düşünürsünüz fakat karşınıza bir fırtınanın çıkabileceğini de asla unutmazsınız.

Kpt. Alim Şimşek