10 Şubat 2013 Pazar

Uzakyol'a Geçişte IELTS Sınavı

IELTS Hakkında

Müfredata göre uzakyola geçmek isteyen denizcilerden başarılı olunmasını istediği sınavlardan biride ielts yani International English Language Testing System dir. Diğer sınavlara göre daha makul görülen bu sınav dört aşamalıdır:
Dinleme :

Bu bölümde adaylara 4 alt bölüm olmak üzere toplam 40 soru gelir. Bu bölüm için verilen süre toplam 30 dakikadır. 
*Sınavın bu bölümü %90 uygulamayı kapsar.

Okuma :

Bu bölümde, katılan adayların amacına yönelik olarak iki tür okuma sınavı yapılmaktadır.
- Genel İngilizce Okuma: Süresi 60 dakika olup sınavın bu kısmında toplam 40 soru olan 3 alt bölüm bulunmaktadır. (Göçmenlik başvurusu vs. için.) 
- Akademik İngilizce Okumak: Süresi 60 dakika olup sınavın bu kısmında toplam 40 soru olan 3 alt bölüm bulunmaktadır. (Akademik alandaki tercihler için.)
*Sınavın bu bölümü %30 teorik, %70 uygulamayı kapsar.

Yazma :

- Genel İngilizce Yazma: Süresi 30 dakika olup sınavın bu kısmında 2 konu bulunmakta ve 150-250 kelimeyi içermektedir. (Göçmenlik başvurusu vs. için.)
- Akedemik İngilizce Yazma: Süresi 30 dakika olup sınavın bu kısmında 2 konu bulunmakta ve 150-250 kelimeyi içermektedir. (Akademik alandaki tercihler için.)

Konuşma :

Sınavın son bölümü olan bu bölümünde adaylar 11-14 dakika arası süren bir mülakata alınırlar. Bu mülakatta adaylara, güncel konu başlıklarından biri verilir ve 1 dakikalık düşünme süresinden sonra adayların konu hakkındaki yorumlarını, düşüncelerini İngilizce olarak ifade etmesi istenir.

Sınavda Başarı Derecelendirmesi

Sınavların değerlendirimesi ise 9 aşamalıdır. Ösym denklik tablosuna göre uzakyola geçmek için istenen derece en az 4 tür. Bu aşamalar ise şu şekildedir:

9 - Uzman Kullanıcı

Dil üzerinde tam bir hakimiyeti vardır: uygun, doğru ve akıcı konuşma ve tam anlama becerisine sahiptir.

8 - Çok İyi Kullanıcı

Dil üzerinde sadece sistematik olmayan hatalar ve uygunsuzluklar dışında tam bir hakimiyeti vardır. Bilgisi dahilinde olmayan konularda anlaşmazlıklar olabilir. Zor ve detaylı tartışmalarda başarılıdır.

7 - İyi Kullanıcı

Dil üzerinde bazı durumlarda olabilecek rastlantısal hatalar, uygunsuz kullanım ve yanlış anlamalar dışında eylemsel hakimiyeti vardır. Genellikle zor ve karmaşık dili iyi kullanır ve detaylı muhakemesini yapar.

6 - Doyurucu Düzeydeki Kullanıcı

Bazı hatalar, uygunsuz kullanımlar ve yanlış anlamalar olmasına rağmen genellikle dili efektif kullanır. Yabancısı olmadığı konularda oldukça zor seviyedeki İngilizceyi kullanabilir.

5 - Makul Düzeydeki Kullanıcı

Hata yapmaya müsait olmasına rağmen birçok durumda genel anlamı çıkarabilir ve dil üzerinde kısmi bir hakimiyeti vardır. Bildiği bir konuda basit bir iletişim kurabilir.

4 - Sınır Düzeyindeki Kullanıcı

Bilgisi dahilinde olan durumlarda bile İngilizce becerisi limitlidir. Anlama ve ifade etmede sık sık problem yaşar. Karmaşık ve zor bir dili kullanamaz.

3 - Aşırı Sınır Düzeydeki Kullanıcı

Sadece çok iyi bildiği konuları anlayıp ifade edebilir. İletişimde sık sık zorluk yaşar.

2 - Yetersiz Kullanıcı

En basit bilgileri belirli kelimelerle ifade etmek bildigi konularda kısa formüller kullanmak ve acil ihtiyaçlarını belirtmek dışında gerçek iletişim kurmak mümkün değildir. Yazı ve konuşma İngilizcesini anlamakta zorluk çeker.

1 - İşlevsiz Kullanıcı

Birkaç kelime dışında dili kullanma yeteneği yoktur.

Sınava Başvuru

Sınava başvurmak isteyen arkadaşlar http://www.britishcouncil.org.tr/ielts/Index.aspx adresinden yönergeleri izleyebilirler. Sınava hazırlıkta döküman ihtiyacı olan arkadaşlar ayrıca tarafıma ulaşabilirler.